Ο ιστότοπος, όπου βρίσκεσθε, αποτελεί παράρτημα του e-περιοδικού Νυχθημερόν της Ζακύνθου και αφορμήθηκε από την διάθεση των συντελεστών του ζακυνθινού αυτού ηλεκτρονικού ιστότοπου για μια μικρή έστω συμβολή στo έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής και μάλιστα του δραστήριου Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννου, του Ζακυνθίου. Ο Ορθόδοξος Επίσκοπος της μεγάλης και φτωχής αυτής αφρικανικής χώρας επωμίσθηκε από τον Οκτώβριο του 2010 τον ευαγγελισμό εις Χριστόν των Μοζαμβικανών, υπό το πατρικό βλέμμα του προεστώτος του δευτερόθρονου Ορθοδόξου Πατριαρχείου, Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄.

E-mail ιστότοπου: orthomoz@gmail.com / Επικοινωνία με την Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης: naosgr@gmail.com

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ "ΑΛΗΘΩΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗΣ (13.4.2013)

6.11.11

Πανηγυρίζοντας τους Ταξιάρχες στον Καθεδρικό Ναό του Μαπούτο










Σήμερα, 6 Νοεμβρίου 2011, τελέσθηκε ο εορτασμός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον φερώνυμο Καθεδρικό Ναό της Επισκοπής Μαπούτο. Ο εορτασμός έγινε για λόγους πρακτικούς πιο νωρίς, την Κυριακή, καθότι είναι πρακτικώς αδύνατο -λόγω των εργασιών των ενοριτών- να προσέλθουν στη Θ. Λειτουργία την Τρίτη. Μετά τη  Αρχιερατική Λειτουργία ακολούθησε η αρτοκλασία και το μνημόσυνο των ευεργετών και κτητόρων του Ναού. 

Στην συνέχεια έγινε αναφορά απο τον Θεοφ. Επίσκοπο Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη στην ιστορία του Ι. Ναού των Ταξιαρχών και στις προσπάθειες των Ελλήνων της Μοζαμβίκης, σε καιρούς πείνας και δυσκολιών να καταφέρουν με το υστέρημά τους να κτίσουν τον Ιερό Ναό καθώς και το Αθήναιον πιο πριν, αυτό το ιστορικό μνημείο του Απόδημου Ελληνισμού της Μοζαμβίκης, το οποίο σήμερα έχει καταληφθεί αναιτίως και αδίκως από την σημερινή κυβέρνηση. Ανάμεσα στα άλλα, ο Θεοφιλέστατος τόνισε, χρησιμοποιώντας και τα λόγια της αείμνηστης ηγέτιδας του αγώνα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ότι λαός χωρίς παρελθόν, είναι λαός χωρίς μέλλον.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θ. Λειτουργίας και σε ατμόσφαιρα κατανυκτική, ακολούθησε η Βάπτιση του 15χρονου γιου του Πρέσβη του Βασιλείου της Σουαζιλάνδης στο Κατάρ κ. Felizwe Dlamini. Ο πατέρας και η Ρωσίδα μητέρα μετά, στην καθιερωμένη συνάντηση των ενοριτών στο Επισκοπείο, αναφέρθηκαν με συγκίνηση στη βάπτιση του γιου τους, και ζήτησαν τις ευχές και τις προσευχές όλων των παρευρισκομένων για την ευτυχία και ιδιαιτέρως για την πνευματική πρόοδο εν Χριστώ τού αγαπημένου γιου τους.

5.11.11

Συνάντηση του Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννου με τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο Μοζαμβίκης Rev. Mo. D. Dinis Sengulane, τον ηρωικό και βραβευμένο εργάτη της Ειρήνης





Σήμερα Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011, ο Θεοφ. Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης πραγματοποίησε επίσκεψη στην οικία του Αγγλικανού Αρχιεπισκόπου Rev. Mo. D. Dinis Sengulane στο Μαπούτο. Στην επίσκεψη παρευρισκόταν και ο Επίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας στο Κονέκτικατ Η.Π.Α. κ. Τζιμ Κάρεϋ, με την Εκκλησία του οποίου η Αγγλικανική Εκκλησία του Μαπούτο έχουν αδελφοποιηθεί. Ο κ. Ιωάννης συνομίλησε μαζί τους για θέματα της ευρύτερης αρμοδιότητάς του, όπως επίσης και για το Συνέδριο Βιοηθικής, το οποίο θα πραγματοποιήσει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Μοζαμβίκης τον ερχόμενο Μάιο 2012, με τις ευλογίες τόυ Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄.

Χαρακτηριστικό της συνάντησης ήταν το θερμό κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δύο συνομιλητών, καθώς ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος δήλωσε την επιθυμία συνεργασίας με την ορθόδοξη Επισκοπή Μοζαμβίκης σε όλα τα επίπεδα ανθρωπιστικής βοήθειας και κοινωνικής ευημερίας του λαού της Μοζαμβίκης, προωθώντας και μια νέα προσπάθεια για την ανάδειξη του αγαθού της ειρήνης και εναντίον του φονταμενταλισμού (ιδιαίτερα εξαιτίας του καλπάζοντος ισλαμικού στοιχείου στην περιοχή και μετά τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο) ανάμεσα στους νέους της περιοχής, δημιουργώντας ένα νέο ελπιδοφόρο νεανικό κίνημα ειρήνης και συναδέλφωσης μεταξύ των ντόπιων κατοίκων.

Τα όπλα που μεταποιήθηκαν σε σταυρούς

Χαρακτηριστικό της συνάντησης ήταν οι σταυροί, που φορούσαν οι Αγγλικανοί Αρχιερείς, οι οποίοι ήταν φτιαγμένοι από διαλυμένα όπλα, στην προσπάθειά τους να αναδείξουν την αναγκή αφοπλισμού και να προωθήσουν το ειρηνευτικό κίνημα.

600.000 όπλα έγιναν έργα τέχνης
 
Ο Dinis Sengulane ήταν αυτός που βοήθησε με τις προσπάθειές του στον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Μοζαμβίκη, καθώς και στον άμεσο αφοπλισμό, αφού πραγματοποίησε ένα τεράστιο εγχείρημα μεταποίησης 600.000 όπλων σε έργα τέχνης. Έχει βραβευθεί με το Βραβείο Ειρήνης των Αφρικανικών Εκκλησίων το 1992. Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην Χριστιανική Αφρική μετά τον Ντέσμουντ Τούτου.