Στις 15 Αυγούστου 1976 ο μακαριστός π. Σπ. Ζαβραδινός από την Ιθακή, μαζί με τους εναπομείναντες ενορίτες του, τέλεσαν την τελευταία θεία λειτουργία στον όμορφο και ιστορικό ναό της Αγίας Τριάδος της μοζαμβικανής πόλης Beira, 1000 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Λορέντζο Μαρκές (σήμερα Μαπούτο). Οι Έλληνες αναγκάστηκαν να φύγουν. Ο ναός και τα κτήρια απόμειναν, για να θυμίζουν το πέρασμά τους από την μακρινή αυτή πόλη της νοτιοανατολικής Αφρικής, ωσάν απομεινάρι θαυμαστό δόξας και μεγαλείου.
Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Οι καιροί άλλαξαν, τα κτήρια εγκαταλείφθηκαν και σχεδόν ερημώθηκαν, αλλά με την παρέμβαση του τότε Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε (του και σημερινού Πάπα και Πατριάρχη κ.κ. Θεοδώρου Β΄), στην δικαιοδοσία του οποίου υπαγόταν πνευματικά η χώρα της Μοζαμβίκης, δόθηκε λύση στο πρόβλημα και έγινε η αναγκαία ανακαίνιση, ώστε να μην καταρρεύσουν. Περαιτέρω σχεδιασμό είχε να γίνει μελλοντικά ένα πρότυπο ιεραποστολικό κέντρο για τις ανάγκες των ορφανών και εγκαταλελειμμένων παιδιών της περιοχής.
Εσχάτως, κατά την τελευταία 3ετία, μετά από τόσα χρόνια, ξανάνοιξε τις πόρτες του ο ιστορικός ναός, για να δοξολογείται ο Τριαδικός Θεός, αλλά και το όραμα του Πατριάρχη μας να γίνει πραγματικότητα. Στο ιεραποστολικό κέντρο, που ετοιμάζεται ήδη, πρόκειται να λειτουργήσει σχολείο, συσσίτιο και ιατρείο για την αντιμετώπιση των επιδημικών ασθενειών (ελονοσίας, χολέρας κ.ά.), καθώς και φροντίδα για καθαρό πόσιμο νερό.
Στις 24 Νοεμβρίου 2013, ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης, με τις ευχές και ευλογίες του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, εγκατέστησε στην Μπέιρα τον ιθαγενή ιερέα π. Τιμόθεο Νυέμπο ως εφημέριο του ναού και υπεύθυνο του ιεραποστολικού κέντρου.
Η τελετή και η υποδοχή του ιερέα από την κατοίκους της περιοχής έγινε σε κλίμα συγκίνησης, δείγμα της δίψας για τον ορθόδοξο ευαγγελικό λόγο και την ανθρωπιστική βοήθεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την εποχή του Εμφυλίου στη Μοζαμβίκη, ο χώρος είχε παραχωρηθεί, με πρωτοβουλία του αειμνήστου επιτίμου Γεν. Προξένου Γ. Τσιχλάκη για διαβουλεύσεις και συζητήσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών για την ειρήνευση στη χώρα.
Ευελπιστούμε ότι με τις απαραίτητες μετατροπές και συντηρήσεις στο υπάρχον κτηριακό συγκρότημα, που χρονολογείται από το 1907 και ύστερα από τις διαβουλεύσεις που είχε ο Επίσκοπος κ. Ιωάννης με τους αρμοδίους της Ρωμαιοκαθολικής Κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου, καθώς δόθηκαν οι αναγκαίες διαβεβαιώσεις για την απελευθέρωση του υπό κατάληψη χώρου την τελευταία 12ετία, θα ευλογηθεί η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου, κατά την επικείμενη επίσκεψη του Προεστώτος του Αλεξανδρινού Θρόνου κ.κ. Θεοδώρου Β΄, τον Φεβρουάριο του 2014, στην Εκκλησία της Μοζαμβίκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου