Ο ιστότοπος, όπου βρίσκεσθε, αποτελεί παράρτημα του e-περιοδικού Νυχθημερόν της Ζακύνθου και αφορμήθηκε από την διάθεση των συντελεστών του ζακυνθινού αυτού ηλεκτρονικού ιστότοπου για μια μικρή έστω συμβολή στo έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής και μάλιστα του δραστήριου Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννου, του Ζακυνθίου. Ο Ορθόδοξος Επίσκοπος της μεγάλης και φτωχής αυτής αφρικανικής χώρας επωμίσθηκε από τον Οκτώβριο του 2010 τον ευαγγελισμό εις Χριστόν των Μοζαμβικανών, υπό το πατρικό βλέμμα του προεστώτος του δευτερόθρονου Ορθοδόξου Πατριαρχείου, Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄.

E-mail ιστότοπου: orthomoz@gmail.com / Επικοινωνία με την Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης: naosgr@gmail.com

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ "ΑΛΗΘΩΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗΣ (13.4.2013)

12.10.15

Ιδρύθηκε Ιεραποστολικό Κέντρο στη Βόρεια Μοζαμβίκη












Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.Θεοδώρου Β΄, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης, μετέβη μέσω Μαλάουι στην Βόρεια Μοζαμβίκη και στην περιοχή Nangoma Murumbi, όπου στο χωριό Murakela, μέσα σε κλήμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, έθεσε τον θεμέλιο λίθο στον νέο υπό ανέγερση Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρχιεπισκόπου Αιγίνης, θέτοντας τις βάσεις για την δημιουργία του πρώτου Ιεραποστολικού Κέντρου, και της πρώτης Ορθόδοξης Ενορίας, στα βόρεια της Μοζαμβίκης.

Οι κάτοικοι του χωριού υποδέχθηκαν για πρώτη φορά τον Ορθόδοξο Επίσκοπο της χώρας με μεγάλη χαρά, ενώ οι αρχηγοί του χωριού και της περιφέρειας έκαναν στον λόγο τους ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία του Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννου και στην τιμή που αισθάνονται για την παρουσία του ανάμεσά τους.

Ο Θεοφιλέστατος κ.Ιωάννης, μαζί με τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Δανιήλ Μπιάζη, Ιεροκήρυκα της Ι. Μ. Ζακύνθου, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Μαλάουι π. Ερμόλαο Ιατρού και ιθαγενείς Κληρικούς, τέλεσαν την Ακολουθία του Αγιασμού και καθαγίασαν τον θεμέλιο λίθο του νέου Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου του εκ Ζακύνθου. 

Οι κάτοικοι της περιοχής, μιλώντας στον Θεοφιλέστατο εντός της πρόχειρης αχυροκαλύβας που χρησιμοποιείται ως προσωρινός Ιερός Ναός, αναφέρθηκαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός Ιερού Ναού, ενός σχολείου, ενός ιατρικού κέντρου και μιας γεώτρησης πόσιμου νερού, ως απαραίτητων στοιχείων για την συνέχιση της ζωής στο χωριό τους, το οποίο συγκαταλέγεται στις φτωχότερες περιοχές της χώρας. 

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 10η Οκτωβρίου, μετέβη στην Ενορία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Phalombe, όπου τέλεσε την εις Διάκονο χειροτονία του Μοζαμβικανού κ. Γρηγορίου Chitende, καταγόμενου από την φυλή Τσιτσέουα, πολύτεκνου πατέρα τεσσάρων παιδιών. 

Την Κυριακή 11η Οκτωβρίου, ο Θεοφιλέστατος τέλεσε την εις Πρεσβύτερο χειροτονία του Διακόνου π. Γρηγορίου, στην Ενορία της Αναστάσεως του Χριστού Blantyre, ο οποίος θα είναι ο πρώτος Εφημέριος στην νεοϊδρυθείσα Ενορία Αγίου Διονυσίου Murakela.

Δεν υπάρχουν σχόλια: