Ο ιστότοπος, όπου βρίσκεσθε, αποτελεί παράρτημα του e-περιοδικού Νυχθημερόν της Ζακύνθου και αφορμήθηκε από την διάθεση των συντελεστών του ζακυνθινού αυτού ηλεκτρονικού ιστότοπου για μια μικρή έστω συμβολή στo έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής και μάλιστα του δραστήριου Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννου, του Ζακυνθίου. Ο Ορθόδοξος Επίσκοπος της μεγάλης και φτωχής αυτής αφρικανικής χώρας επωμίσθηκε από τον Οκτώβριο του 2010 τον ευαγγελισμό εις Χριστόν των Μοζαμβικανών, υπό το πατρικό βλέμμα του προεστώτος του δευτερόθρονου Ορθοδόξου Πατριαρχείου, Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄.

E-mail ιστότοπου: orthomoz@gmail.com / Επικοινωνία με την Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης: naosgr@gmail.com

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ "ΑΛΗΘΩΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗΣ (13.4.2013)

11.2.14

Η Α΄ Κυριακή του Τριωδίου 2014 στον Καθεδρικό του Maputo
Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου2014 τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μαπούτο Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννου, με συλλειτουργούς τούς Αρχιμανδρίτες Δανιήλ Μπιάζη, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου και Σεραφείμ van Niekerk, εκ Νοτίου Αφρικής.

Ο κ. Ιωάννης ευχήθηκε στο πλήρωμα της Τοπικής Εκκλησίας να είναι παρά Θεού ευλογημένη η περίοδος του Τριωδίου, ενώ αναλύοντας την ευαγγελική περικοπή που αναφέρονταν στα πρόσωπα του Τελώνου και του Φαρισαίου, τόνισε στους πιστούς ότι η αρετή της ταπεινοφροσύνης είναι η πέτρα εκείνη πάνω στην οποία πρέπει να χτίζουμε το οικοδόμημα της χριστιανικής μας ζωής. Ο άνθρωπος σώζεται μόνον αφού ταπεινώσει τον εαυτό του ενώπιον του Θεού και του πλησίον. Η ταπεινοφροσύνη υποδεικνύει άνθρωπο αγάπης και θυσίας, ενώ η υψηλοφροσύνη άνθρωπο φίλαυτο και αυθάδη. Τόνισε δε, ότι πρέπει όλοι μας, κλήρος και λαός, να σπουδάσουμε την ταπεινοφροσύνη, έχοντας ως μοναδικό πρότυπό μας τον αρχηγό της πίστεώς μας Ιησού Χριστό, ο Οποίος αφού ένιψε τους πόδας των μαθητών του, στη συνέχεια ταπείνωσε τον εαυτό Του "έως θανάτου, θανάτου δε σταυρού".


Ο Επίσκοπος, στο τέλος της ομιλίας του, αναφέρθηκε επίσης στο επικείμενο μεγάλο και ιστορικό γεγονός της πρώτης επίσκεψης στην Επισκοπή Μοζαμβίκης, μετά την ίδρυσή της, του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, κατά το χρονικό διάστημα από 14 έως 19 Φεβρουαρίου, καλώντας όλους τους Ορθοδόξους της χώρας να τιμήσουν με την παρουσία τους τον Πατριάρχη, συμμετέχοντας σε όλες τις λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: