Ο ιστότοπος, όπου βρίσκεσθε, αποτελεί παράρτημα του e-περιοδικού Νυχθημερόν της Ζακύνθου και αφορμήθηκε από την διάθεση των συντελεστών του ζακυνθινού αυτού ηλεκτρονικού ιστότοπου για μια μικρή έστω συμβολή στo έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής και μάλιστα του δραστήριου Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννου, του Ζακυνθίου. Ο Ορθόδοξος Επίσκοπος της μεγάλης και φτωχής αυτής αφρικανικής χώρας επωμίσθηκε από τον Οκτώβριο του 2010 τον ευαγγελισμό εις Χριστόν των Μοζαμβικανών, υπό το πατρικό βλέμμα του προεστώτος του δευτερόθρονου Ορθοδόξου Πατριαρχείου, Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄.

E-mail ιστότοπου: orthomoz@gmail.com / Επικοινωνία με την Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης: naosgr@gmail.com

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ "ΑΛΗΘΩΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗΣ (13.4.2013)

13.11.10

Ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης λειτούργησε σήμερα στο χωριό του, τον Αγκερυκό Ζακύνθου


Σήμερα το πρωί ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο γενέθλιο χωριό του, τον Αγκερυκό. Ο κεντρικός ναός των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης ήταν κατάμεστος από τους συγχωριανούς, οι οποίοι θέλησαν να δουν εκ του σύνεγγυς  και να ευχηθούν στο βλαστάρι τους, που ήδη μεταφυτεύτηκε στη Μοζαμβίκη, για να εργασθεί εκεί ιεραποστολικά.


Έψαλε θαυμάσια, κατά το ζακύνθιο ύφος της Ψαλτικής, η καλλίφωνη Χορωδία του Παναγιώτη Μαρίνου. Μεταξύ των Χορωδών ο πολυταλαντούχος βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης.
Στο ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος.


Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος Μοζαμβίκης, αφορμώμενος από την Παραβολή του Καλού Σαμαρείτη, υπογράμμισε τη χρεία και το χρέος της Αγάπης, όχι μόνον προς τον πλησίον ή τον ημέτερο, αλλά κυρίως στον ξένο, τον εχθρό, τον αλλόδοξο και αλλόφυλο, κάτι βεβαίως που πρεσβεύει η Εκκλησία μας, δρώντας ιεραποστολικά στις εσχατιές του Κόσμου.
Σ' ένα δεύτερο επίπεδο, αναφέρθηκε με λόγια ευγνωμοσύνης και αγάπης, τόσο για τον Γέροντά του Σεβ. Ζακύνθου, ο οποίος τού παραστάθηκε ως παραγματικός πατέρας στην ορφάνια του, όσο και στους ταπεινούς ιερείς του χωριού του, οι οποίοι -με τον τρόπο του ο καθένας- τού ενστάλαξαν στην ψυχή την κλίση προς την ιερωσύνη, αλλά και την αγάπη στον συνάνθρωπο.


Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, αναφερόμενος με φανερή συγκίνηση στην απλότητα και την ταπείνωση του πνευματικού του παιδιού, το οποίο ανήλθε επάξια στον τρίτο βαθμό της Ιερωσύνης, καλούμενος να διακονήσει ως προεστός σε μια πολυαπαιτητική γωνιά της Αφρικής.


Στο τέλος, με πολύ συγκινητικά λόγια, ο Εφημέριος του ναού Οικονόμος Διονύσιος Φαραός, εξέφρασε την πασχαλινή χαρά όλων των ενοριτών για την ανάδειξη του συγχωριανού τους στην επισκοπική αξία και προσέφερε στον νέο Επίσκοπο -σπλάχνο από τα σπλάχνα του Αγκερυκού- δύο δώρα: Ένα ασημένιο εγκόλπιο...


... και ένα παλαιό Ευχολόγιο, που ανήκε στον παππού του κ. Ιωάννη, τον μακαριστό ιερωμένο Δαμιανό Τσαφταρίδη, ο οποίος ήταν πρόσφυγας από τον Πόντο και κατέφυγε στον Αγκερυκό του Zante μας, μετά τον Μεγάλο Ξεριζωμό και τη Γενοκτονία των αρχών του 20ού αιώνα.


Ο Επίσκοπος Ιωάννης θεώρησε το δώρο αυτό ως το πολυτιμότερο από όσα έλαβε μέχρι τώρα επί τη προαγωγή του κι ευχαρίστησε όλους πάλι και πάλι, ζητώντας την ευχή των συγχωριανών του (ζώντων και τεθνεώτων), καθώς αναχωρεί οσονούπω για τη Μοζαμβίκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το απόγευμα επισκέφτηκε το Κοιμητήριο του χωριού και τέλεσε τρισάγια σε όσο περισσότερους κεκοιμημένους μπόρεσε!!!


Το μεσημέρι ο Μοζαμβίκης παρέθεσε γεύμα στον Μητροπολίτη Ζακύνθου, τους παρεπιδημούντες Επισκόπους, τους φίλους του Ιερείς, τους συγγενείς και τους φίλους του, σε παραδοσιακό Εστιατόριο της περιοχής. Με την προνοητικότητα που τον διακρίνει, ο κ. Ιωάννης θυμήθηκε τα σημερινά Γενέθλια του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Φωτικής κ. Διονυσίου και τον τίμησε δεόντως:  
Κατά την διάρκεια της εορταστικής συνάντησης οι παρευρισκόμενοι -εκφράζοντας τη χαρά τους- απέδωσαν ωραίες παραδοσιακές αρέκιες.Δεν υπάρχουν σχόλια: