Ο ιστότοπος, όπου βρίσκεσθε, αποτελεί παράρτημα του e-περιοδικού Νυχθημερόν της Ζακύνθου και αφορμήθηκε από την διάθεση των συντελεστών του ζακυνθινού αυτού ηλεκτρονικού ιστότοπου για μια μικρή έστω συμβολή στo έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής και μάλιστα του δραστήριου Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννου, του Ζακυνθίου. Ο Ορθόδοξος Επίσκοπος της μεγάλης και φτωχής αυτής αφρικανικής χώρας επωμίσθηκε από τον Οκτώβριο του 2010 τον ευαγγελισμό εις Χριστόν των Μοζαμβικανών, υπό το πατρικό βλέμμα του προεστώτος του δευτερόθρονου Ορθοδόξου Πατριαρχείου, Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄.

E-mail ιστότοπου: orthomoz@gmail.com / Επικοινωνία με την Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης: naosgr@gmail.com

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ "ΑΛΗΘΩΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗΣ (13.4.2013)

21.1.12

Εσπερινός στον Ελληνορθόδοξο Ναό του Maputo


Αγαπητοί φίλοι αναγνώστες μας, Σας χαιρετώ από πολύ-πολύ μακριά: Νότια της γης, νοτιοανατολικά της Αφρικής. Σήμερα το απόγευμα, μετά από ένα μακρό ταξίδι μέσω Ντουμπάι και Γιοχάνεσμπουργκ, έφθασα στο πάλαι ποτέ Λορέντζο Μαρκές, δηλαδή το Μαπούτο της Μοζαμβίκης, όπου πρόκειται να παραμείνω -συν Θεώ- περίπου ένα μήνα, από όπου μάλιστα θα τα λέμε διαδικτυακώς για το διάστημα αυτό.


Εδώ βρέθηκα, με πρόσκληση του θεοφ. Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννου και την ευχή και ευλογία του σεπτού Προεστώτος του δευτερόθρονου Πατριαρχείου κ.κ. Θεοδώρου, ώστε να κρατήσω για λίγο αναμμένη την λειτουργική λαμπάδα της Ορθοδοξίας (τίποτε περισσότερο) καθ' όν χρόνον ο οικείος Επίσκοπος θα απουσιάσει, δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπάρχει ακόμη εδώ ούτε ένας κληρικός. Ο Επίσκοπος έχει βεβαίως δρομολογήσει πράγματα πολλά και ενδιαφέροντα, αλλά όλα θέλουν τον χρόνο τους.


Στη "Χώρα των Αντιθέσεων" βρίσκεις τα πάντα: Πλούτο και μιζέρια, προχθές δυνατές βροχές, σήμερα ήλιο ζεστό, όχι όμως και καύσωνα. Σημειώστε ότι εδώ είναι κατακαλόκαιρο!


Φθάνοντας λοιπόν προσέτρεξα καθηκόντως στον Ελληνορθόδοξο Ναό των Ταξιαρχών για τον Αναστάσιμο Εσπερινό και τον ευπρεπισμό του ιερού χώρου για την αυριανή Θεία Λειτουργία.


Τι ευπρεπισμό όμως! Όλα ήταν εντάξει και απαστράπτοντα, με εντολή του απουσιάζοντος Επισκόπου και την συμμετοχή όλων των Ελλήνων, οι οποίοι έτρεξαν να με καλοδεχθούν με αγάπη και φιλόξενη διάθεση. Εκείνο, που πρωταρχικά διαπίστωσα απόψε είναι η μεγάλη αγάπη που τρέφουν για τον πνευματικό πατέρα τους. Τον θεωρούν απόκτημα για την Ορθοδοξία στον τόπο, όπου μεταλαμπαδεύτηκαν, αλλά και για το μέλλον της Ορθοδοξίας εδώ, άσχετα με την εθνικότητα, τη φυλή και όλα τα άλλα, που μόνο μερισμό προξενούν στο Σώμα της Εκκλησίας.

Σάς καληνυχτώ και καλή αυριανή! 
Από Μαπούτο
π. Π. Καποδίστριας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: