Ο ιστότοπος, όπου βρίσκεσθε, αποτελεί παράρτημα του e-περιοδικού Νυχθημερόν της Ζακύνθου και αφορμήθηκε από την διάθεση των συντελεστών του ζακυνθινού αυτού ηλεκτρονικού ιστότοπου για μια μικρή έστω συμβολή στo έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής και μάλιστα του δραστήριου Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννου, του Ζακυνθίου. Ο Ορθόδοξος Επίσκοπος της μεγάλης και φτωχής αυτής αφρικανικής χώρας επωμίσθηκε από τον Οκτώβριο του 2010 τον ευαγγελισμό εις Χριστόν των Μοζαμβικανών, υπό το πατρικό βλέμμα του προεστώτος του δευτερόθρονου Ορθοδόξου Πατριαρχείου, Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄.

E-mail ιστότοπου: orthomoz@gmail.com / Επικοινωνία με την Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης: naosgr@gmail.com

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ "ΑΛΗΘΩΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗΣ (13.4.2013)

17.7.14

Συνάντηση του Υπουργού Πολιτισμού της Μοζαμβίκης κ. Armando Artur Joao με την Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Άντζελα Γκερέκου

Συνάντηση του Υπουργού Πολιτισμού της Μοζαμβίκης κ. Armando Artur Joao με την Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Άντζελα Γκερέκου    Το απόγευμα της 16/7/2014, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού συνάντηση του Υπουργού Πολιτισμού της Μοζαμβίκης κ. Armando Artur Joao, ο οποίος βρίσκεται για ολιγοήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, με την Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Άντζελα Γκερέκου. Τον κ. Υπουργό συνόδευε ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης, με πρωτοβουλία του οποίου πραγματoποιήθηκε η εν λόγω συνάντηση.


     Η συζήτηση των δύο υπουργών διεξήχθη σε πολύ εγκάρδιο κλίμα και εκφράστηκε η έντονη επιθυμία να εξευρεθούν κοινοί τρόποι δράσης, στον πολιτιστικό τομέα προς όφελος και των δύο χωρών. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην ανάπτυξη προγραμμάτων και δράσεων που αφορούν :
  • τον πολιτιστικό τουρισμό
  • την ανταλλαγή φοιτητών των Πανεπιστημίων των δύο χωρών
  • την Ολυμπιακή Παιδεία
  • την ενίσχυση του έργου του Συμβουλίου Θρησκειών Μοζαμβίκης (CO.RE.M) για την προστασία της νεολαίας της Μοζαμβίκης από τα ναρκωτικά και άλλα αρνητικά φαινομένα που μαστίζουν τη νεολαία της χώρας
    Ο κ. Joao δήλωσε ενθουσιασμένος με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας, καθώς τις προηγούμενες ημέρες του δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθεί τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Αθήνας. Εξήρε το έργο και τον ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ως φορέα πολιτισμού στη Μοζαμβίκη και αναφέρθηκε, με ιδιαίτερα θερμά λόγια, στην Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρο Β΄, με τον οποίο συναντήθηκε στο Μαπούτο τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο των εγκαινίων του Καθεδρικού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών καθώς και του πολιτιστικού κέντρου της Επισκοπής.

     Από την μεριά του ο κ. Ιωάννης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την κ. Γκερέκου για την πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα της Επισκοπής στην αφρικανική χώρα, που περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες, κυριότερες των οποίων είναι:
  • η λειτουργία σχολείου ελληνορθοδόξου πολιτισμού
  • η διοργάνωση εκθέσεων πολιτιστικού ενδιαφέροντος (αγιογραφίας, ολυμπιακής παιδείας)
  • η διεξαγωγή συνεδρίων για κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα
  Στη συνέχεια η Υπουργός συνεχάρη τον Επίσκοπο Ιωάννη για το έργο που επιτελείται στην Μοζαμβίκη, στον πολιτιστικό τομέα και σημείωσε ότι η Επισκοπή θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργείου σε όλες τις δράσεις πολιτισμού που αναλαμβάνει.

   Μετά το πέρας της συζήτησης οι δύο υπουργοί εξέφρασαν τη μεγάλη ικανοποίησή τους για τη συνάντηση αυτή, η οποία ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για μία στενή συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού.

  Τέλος, ο κ. Joao αφού ευχαρίστησε την κ. Υπουργό για την θερμή υποδοχή, της απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί επίσημα τη Μοζαμβίκη.
                                                                                                                 Εκ του γραφείου τύπου της Επισκοπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: