Ο ιστότοπος, όπου βρίσκεσθε, αποτελεί παράρτημα του e-περιοδικού Νυχθημερόν της Ζακύνθου και αφορμήθηκε από την διάθεση των συντελεστών του ζακυνθινού αυτού ηλεκτρονικού ιστότοπου για μια μικρή έστω συμβολή στo έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής και μάλιστα του δραστήριου Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννου, του Ζακυνθίου. Ο Ορθόδοξος Επίσκοπος της μεγάλης και φτωχής αυτής αφρικανικής χώρας επωμίσθηκε από τον Οκτώβριο του 2010 τον ευαγγελισμό εις Χριστόν των Μοζαμβικανών, υπό το πατρικό βλέμμα του προεστώτος του δευτερόθρονου Ορθοδόξου Πατριαρχείου, Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄.

E-mail ιστότοπου: orthomoz@gmail.com / Επικοινωνία με την Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης: naosgr@gmail.com

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ "ΑΛΗΘΩΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗΣ (13.4.2013)

20.2.11

Φωτοστιγμιότυπα από την Ενθρόνιση του Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννου

  Σήμερα το πρωί στο Maputo  
  Φωτορεπορτάζ: π. Παναγιώτης Καποδίστριας 




























































Συγκλονιστικές στιγμές έζησαν σήμερα το πρωί στο Μαπούτο, την όμορφη πρωτεύουσα της μακρινής Μοζαμβίκης, όσοι παραστάθηκαν στην ενθρόνιση του νέου Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννου, του Ζακυνθίου. Πλήθος λαού συνέρρευσαν από τη Νότιο Αφρική κυρίως, φίλοι από την Ελλάδα και ικανός αριθμός Ορθόδοξων της Μοζαμβίκης, ώστε να συγχαρούν με τη μεγάλη χαρά του κ. Ιωάννου, καθώς σήμερα ανέλαβε κι επίσημα τα ποιμαντικά του καθήκοντα. Εκ προσώπου του Πάπα και Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου Β΄ παρέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ, από τη Ζάκυνθο ταξίδεψε ο Γέροντας του κ. Ιωάννου Σεβ. Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος με κληρικούς του (Αρχιμανδρίτη Δανιήλ Μπιάζη - Ιεροκήρυκα και Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτη Καποδίστρια - Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου), ενώ παρών ήταν και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωακείμ.

Ο ευρύχωρος Καθεδρικός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών ήταν κατάμεστος από χαμογελαστά πρόσωπα ευσεβών Χριστιανών, αλλά κι επισήμων: Παρέστησαν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, αλλά κι εκπρόσωποι των Ρωμαιοκαθολικών, των Αγγλικανών, αλλά και των Μουσουλμάνων, οι οποίοι μάλιστα απηύθυναν θερμούς χαιρετισμούς προς τον Θεοφιλέστατο, εκφράζοντας όλοι την καλή διάθεση συναλληλίας, αλληλοσεβασμού και συνεργασίας για την κοινή ωφέλεια της τοπικής κοινωνίας της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, τον νέο Επίσκοπο καλωσόρισαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υφυπουργός Δικαιοσύνης Dr Kutumula, η Κυβερνήτης του Μαπούτο Dra Maria Jonas, ο Πρέσβης της Αιγύπτου Sayed El Santawi, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Andrey V. Kemarsky, ο Πρόεδρος του Ισλαμικού Συμβουλίου Sheik Amenodim Muhamad. Παρέστησαν επίσης μέλη του Εθνικού Κοινοβουλίου της Μοζαμβίκης, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Βουλευτή Georgio Antonio Fragoulis και ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Ζάμπια  Χρήστος Σπάιρον. Συγχαρητήρια μηνύματα απέστειλαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλης, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Τσαγκαροπούλου-Κράτσα και ο Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.

Του Αρχιερατικού Συλλείτουργου προέστη ο Σεβ. Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μάλιστα εκήρυξε τον Θείο Λόγο, ομιλώντας περί του νοήματος της επιστροφής του Άσωτου στο πάντοτε ανοιχτό Σπίτι του ευσπλαχνικού Πατέρα.

Αμέσως μετά άρχισε η Ενθρόνιση του κ. Ιωάννου, σύμφωνα με το Τυπικό της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Την αρχιερατική μίτρα έθεσε στην κεφαλή του νέου Ποιμενάρχου της Μοζαμβίκης ο Πατριαρχικός Εκπρόσωπος Σεβ. Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ, ο οποίος μάλιστα προσφώνησε θερμότατα τον κ. Ιωάννη, εκφράζοντας τόσο την αγάπη του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. κ. Θεοδώρου Β΄, όσο και την δική του. Συγκινητική ήταν η προσφώνηση του Σεβ. Ζακύνθου, ο οποίος εξέφρασε την δίκαιη καύχηση της Ζακύνθου προς το σπλάχνο της, που αξιώθηκε της Αρχιερωσύνης σε μια ευαίσθητη γωνιά της Γης. Εκ μέρους της αφρικανικής κοινωνίας σύντομη προσλαλιά απηύθυνε ο Αρχιμανδρίτης Δρ Δρ Αθανάσιος Ακούντα, φίλος και συνεργάτης στο Γιοχάνεσμπουργκ του κ. Ιωάννου.

Τέλος ο νέος Επίσκοπος, από του αρχιερατικού θρόνου, εκφώνησε τον Ενθρονιστήριο Λόγο του, στον οποίον, με αδρές γραμμές και υπό την αγιογραφική ρήση "μικρά ζύμη όλον το φύραμα ζυμοί", εξέφρασε την καρδιακή αγάπη του προς το μικρό ποίμνιο που τού εμπιστεύτηκε η Εκκλησία, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι με την καλή διάθεση και τη συνεργασία όλων, μπορεί η μικρή σπίθα να γίνει Πυρκαγιά, στοχεύοντας από την αρχή, στη χριστοποίηση όσων επιθυμούν να βιώσουν το εκκλησιαστικό γεγονός!

Παρατεταμένα χειροκροτήματα και ουρανομήκη "Άξιος!" έκλεισαν την τελετή, ενώ όλοι πέρασαν να ευχηθούν τα δέοντα στον Άγγελο της Μοζαμβίκης, λαμβάνοντας από τα χέρια του την ευχή και ειδικά αναμνηστικά της ημέρας!

Μόλις τέλειωσαν οι ευχές- ήδη ήταν μεσημέρι- παρατέθηκε πλούσιο εορταστικό γεύμα σε ελληνικό εστιατόριο με θαυμάσια στον Ινδικό Ωκεανό. Ωραία και συγκινητική ήταν η στιγμή, κατά την οποία μερικά από τα είκοσι παιδιά του Ελληνικού Σχολείου πρόσφεραν δώρο στον νέο Πνευματικό Πατέρα τους και τού τραγούδησαν το γνώριμο τραγούδι: "Να χαμηλώναν τα βουνά, νάβλεπα το Λεβάντε, νάβλεπα την Κεφαλονιά και το ωραίο Τζάντε"!!!

Επικεφαλής των καλών συνεργατών του κ. Ιωάννη και τελετάρχης της όλης Τελετής ήταν ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στη Μοζαμβίκης κ. Γεράσιμος Μαρκέτος, ο οποίος, καταγόμενος από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς, δεν παύει να δείχνει την αγάπη του προς τον Ζακύνθιο Επίσκοπό του, συνδράμοντας με την ευγένειά του ό,τι η τοπική Εκκλησία έχει ανάγκη!

Κλείνοντας, να σημειωθεί ότι την ευθύνη του Ψαλτηρίου είχε ο καλλιφωνότατος Πρωτοπρεσβύτερος Γεράσιμος Σκαρτσής -Ζακύνθιος και αυτός- Εφημέριος Γκρενόμπλ της Γαλλίας, ο οποίος μάλιστα διηύθυνε μικρή Χορωδία Ρωσίδων Ορθοδόξων.













Δεν υπάρχουν σχόλια: