Ο ιστότοπος, όπου βρίσκεσθε, αποτελεί παράρτημα του e-περιοδικού Νυχθημερόν της Ζακύνθου και αφορμήθηκε από την διάθεση των συντελεστών του ζακυνθινού αυτού ηλεκτρονικού ιστότοπου για μια μικρή έστω συμβολή στo έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής και μάλιστα του δραστήριου Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννου, του Ζακυνθίου. Ο Ορθόδοξος Επίσκοπος της μεγάλης και φτωχής αυτής αφρικανικής χώρας επωμίσθηκε από τον Οκτώβριο του 2010 τον ευαγγελισμό εις Χριστόν των Μοζαμβικανών, υπό το πατρικό βλέμμα του προεστώτος του δευτερόθρονου Ορθοδόξου Πατριαρχείου, Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄.

E-mail ιστότοπου: orthomoz@gmail.com / Επικοινωνία με την Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης: naosgr@gmail.com

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ "ΑΛΗΘΩΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗΣ (13.4.2013)

2.5.13

Το Ευχέλαιο και ο Νιπτήρας στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Maputo

Βράδυ Μεγάλης Τετάρτης 


Η Ακολουθία του Νιπτήρος τελέστηκε με κατανυκτικό ύφος στον Καθεδρικό Ναό των Αρχαγγέλων στην Ορθόδοξη Επισκοπή της Μοζαμβίκης από τον Επίσκοπο κ. Ιωάννη. Έλαβαν μέρος τα παιδιά της Νεανικής Κατηχητικής Συντροφιάς. Στην ακολουθία ο Επίσκοπος έπλυνε τα πόδια δώδεκα παιδιών. 

Η τελετή αυτή, για την Εκκλησία μας, αποτελεί την κατεξοχήν συγκινητική ακολουθία, όπου ο Κύριός μας εφαρμόζει έμπρακτα τη διδασκαλία του περί ταπεινώσεως: «ὃς ἐὰν θέλῃ ἐν ὑμῖν μέγας γενέσθαι, ἔσται ὑμῶν διάκονος, καὶ ὃς ἐὰν θέλῃ ἐν ὑμῖν εἶναι πρῶτος, ἔσται ὑμῶν δοῦλος» (Μτ 20:26-27), και συγχρόνως ο ίδιος «δούλων εκπλύνει πόδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: