Ο ιστότοπος, όπου βρίσκεσθε, αποτελεί παράρτημα του e-περιοδικού Νυχθημερόν της Ζακύνθου και αφορμήθηκε από την διάθεση των συντελεστών του ζακυνθινού αυτού ηλεκτρονικού ιστότοπου για μια μικρή έστω συμβολή στo έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής και μάλιστα του δραστήριου Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννου, του Ζακυνθίου. Ο Ορθόδοξος Επίσκοπος της μεγάλης και φτωχής αυτής αφρικανικής χώρας επωμίσθηκε από τον Οκτώβριο του 2010 τον ευαγγελισμό εις Χριστόν των Μοζαμβικανών, υπό το πατρικό βλέμμα του προεστώτος του δευτερόθρονου Ορθοδόξου Πατριαρχείου, Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄.

E-mail ιστότοπου: orthomoz@gmail.com / Επικοινωνία με την Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης: naosgr@gmail.com

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ "ΑΛΗΘΩΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗΣ (13.4.2013)

13.5.14

Πασχαλινές εμπειρίες στη Μοζαμβίκη

Ελληνική ψυχή και κουλτούρα στις εσχατιές του κόσμου
(Μαπούτο, Πάσχα 2014)

Κι έρχεται η στιγμή που ιερότητα και ιεροσύνη συμπλέκονται αρμονικά σε ένα πολυπολιτισμικό, πολυγλωσσικό περιβάλλον να βιώσουν τη θυσία του Θεανθρώπου, τη Σταύρωση, τον επιτάφιο θρήνο (με περίπατο στο Αθήναιο και επιμνημόσυνη δέηση) και την Ανάσταση του Κυρίου. Επιλογικά, η Λειτουργία της Αγάπης σε όλες τις γλώσσες του κόσμου (και είναι πολλές εκεί).

Το «θείο» και το «ανθρώπινο» δράμα του καθενός εξαϋλώνεται μπρος στα μηνύματα που χώρος, κληρικοί και λαϊκοί εκπέμπουν και προσλαμβάνουν άδολα, αυθόρμητα, ειλικρινά.
«Πάσαι αι γενεαί, αι φυλαί και αι γλώσσαι» συμμετέχουν, όπως μπορούν, και μοιράζονται εμπειρίες που συντελούν στον «καθαρμό» της ψυχής. Κι όλα αυτά, εμπλουτισμένα και ποτισμένα με τους ύμνους από τη νεανική χορωδία που ψάλλοντας (σε τέσσερις γλώσσες) μυεί τους παριστάμενους σε ορθόδοξες αρχές.
Κι όταν όλα αυτά τελειώσουν διαπιστώνει κανείς ότι ό,τι μας χωρίζει (γεωγραφική απόσταση, εθνότητα, θρησκεία, γλώσσα) είναι ό,τι πραγματικά μας ενώνει.
Συνισταμένη όλων των παραμέτρων η ιερή μορφή του Επισκόπου Μοζαμβίκης (Σεβ. Ιωάννη Τσαφταρίδη) που εμπνέει όραμα, καθοδηγεί τη νεότητα, απαλύνει τον πόνο και διασφαλίζει την ελληνορθόδοξη παράδοση.

Με ευχές για τα περαιτέρω,

Γεωργία Κατσιμαλή

Αναπληρώτρια καθηγήτρια γλωσσολογίας 
Παν/μίου Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: