Ο ιστότοπος, όπου βρίσκεσθε, αποτελεί παράρτημα του e-περιοδικού Νυχθημερόν της Ζακύνθου και αφορμήθηκε από την διάθεση των συντελεστών του ζακυνθινού αυτού ηλεκτρονικού ιστότοπου για μια μικρή έστω συμβολή στo έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής και μάλιστα του δραστήριου Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννου, του Ζακυνθίου. Ο Ορθόδοξος Επίσκοπος της μεγάλης και φτωχής αυτής αφρικανικής χώρας επωμίσθηκε από τον Οκτώβριο του 2010 τον ευαγγελισμό εις Χριστόν των Μοζαμβικανών, υπό το πατρικό βλέμμα του προεστώτος του δευτερόθρονου Ορθοδόξου Πατριαρχείου, Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄.

E-mail ιστότοπου: orthomoz@gmail.com / Επικοινωνία με την Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης: naosgr@gmail.com

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ "ΑΛΗΘΩΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗΣ (13.4.2013)

8.10.10

Εξελέγη Επίσκοπος Μοζαμβίκης ο Ζακύνθιος Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Τσαφταρίδης

 Συμβαίνει τώρα!
Παρουσιάζει ο π. Π. Καποδίστριας


Με ιδιαίτατη χαρά και δίκαιη καύχηση αναγγέλλουμε ότι πριν λίγα λεπτά η Αγία και Ιερά Σύνοδος του δευτερόθρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, υπό τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, εξέλεξε τον πολυαγαπητό μας Αρχιμανδρίτη ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΑΦΤΑΡΙΔΗ Επίσκοπο της ιεραποστολικής Επισκοπής Μοζαμβίκης.

Ως γνωστόν, ο π. Ιωάννης Τσαφταρίδης αποτελεί άξιο τέκνο της Ζακύνθου και μέχρι τώρα εργάσθηκε με αυταπάρνηση και απόλυτη αφοσίωση σε διάφορα αφρικανικά κράτη, τα τελευταία μάλιστα χρόνια στη μεγαλούπολη του Γιοχάνεσμπουγκ στη Νότιο Αφρική. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας η χειροτονία του νέου Επισκόπου θα τελεσθεί στην Αλεξάνδρεια την μεθεπόμενη Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010, από τον ίδιο τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και τους παρεπιδημούντες Ιεράρχες.

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ αισθάνεται πολλή μεγάλη χαρά, επειδή ένας σπουδαίος Φίλος, του οποίου συχνά-πυκνά οι πολλαπλές δραστηριότητες προβλήθηκαν από τις σελίδες του, άξια και δίκαια ανέρχεται στην εκκλησιαστική ιεραρχία, καλούμενος να υπηρετήσει τόν Έγχρωμο Χριστό σε μιαν ευαίσθητη περιοχή της αφρικανικής ηπείρου, αυτήν της Μοζαμβίκης. 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗΣ κ. ΙΩΑΝΝΟΥ

Ο π. Ιωάννης Τσαφταρίδης στο Πανηγύρι του Μπανάτου, 15.8.2010.
Ο νεοεκλεγείς Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης (Τσαφταρίδης) γεννήθηκε στον Αγκερυκό Ζακύνθου στις 16 Αυγούστου 1969. Μετά τα εγκύκλια γράμματα στη γενέτειρά του φοίτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σόφιας, απ’ όπου αποφοίτησε το 2001. Δίπλωμα Master έλαβε το 2010 από το Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, υποβάλλοντας εργασία με τίτλο «Η επίδραση της Ορθόδοξης Χριστιανικής Παράδοσης στο έργο του Διονυσίου Σολωμού», ενώ ετοιμάζει την διδακτορική διατριβή του στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Όντας αδελφός της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, χειροτονήθηκε Διάκονος στις 21 Νοεμβρίου 1993 στην Ιερά Μονή Υπεραγάθου (Μετοχίου Σινά) Ζακύνθου από τον τότε Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Παντελεήμονα και στις 17 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους Πρεσβύτερος στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης της οδού Αιόλου Αθηνών από τον τότε Μητροπολίτη Δωδώνης (και νυν Ζακύνθου) κ. Χρυσόστομο Β΄, με εντολή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ. Αρχιμανδρίτης χειροθετήθηκε το 1998 από τον μακαριστό Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο Ζ΄ στην Ζάμπια.

Στην δύναμη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας εντάχθηκε το 1993 και διακόνησε ιεραποστολικά σε διάφορες Ιερές Μητροπόλεις του δευτερόθρονου Πατριαρχείου: Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Χαράρε και Αρχιερατικός Επίτροπος Ζιμπάμπουε (1993-1996), στον Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Λουσάκα και Αρχιερατικός Επίτροπος Ζάμπιας (1996-1999), στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου στην Αίγυπτο (1999-2001) και στη Νότιο Αφρική (2001-2010). Στο Γιοχάνεσμπουργκ, ως Εφημέριος του Πατριαρχικού Ναού των Αγίων Αναργύρων Σοφία-τάουν, πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Ελληνικού Σχολείου, του Κέντρου Νεότητας και Πολιτισμού και της Στέγης Αγάπης Απόρων «Αθανάσιο Ίδρυμα» της Ι. Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας. Εσχάτως υπηρέτησε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου της Ελληνικής Κοινότητας Τζέρμιστον του Γιοχάνεσμπουργκ. Παράλληλα επιμελήθηκε επί πενταετία την κυριακάτικη ραδιοφωνική εκπομπή «Της Κυριακής το ξύπνημα».

Από το 2000 ορίσθηκε Συντονιστής της «Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας» για τους Ορθόδοξους Βουλευτές της Αφρικής και υπεύθυνος του Γραφείου Ενημέρωσης της Δ.Σ.Ο. στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Καθ’ όλη την μέχρι τώρα διακονία του διοργάνωσε διάφορα συνέδρια και σεμινάρια ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης επί σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων (ναρκωτικά, AIDS, οικολογία, βιοηθική κ. ά.), ενώ δραστηριοποιήθηκε στον Πολιτισμό, οργανώνοντας πλείστες όσες μουσικές, θεατρικές, φιλολογικές δράσεις. Διετέλεσε, εξάλλου, Πρόεδρος του «Συνδέσμου Ζακυνθίων και Επτανησιακού Πολιτισμού Νοτίου Αφρικής».

Έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία του: «Ο Άγιος της Συγνώμης» (Ζιμπάμπουε 1995), «Επιστροφή» (Ζάμπια 1997), “Seeking the Zero of Life” (Γιοχάνεσμπουργκ 2003) και “Freely give unto all” (Γιοχάνεσμπουργκ 2009).

Για την πνευματική και κοινωνική δραστηριότητά του έχει κατά καιρούς τιμηθεί από διάφορους πνευματικούς και θεσμικούς φορείς κρατών και οργανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: