Ο ιστότοπος, όπου βρίσκεσθε, αποτελεί παράρτημα του e-περιοδικού Νυχθημερόν της Ζακύνθου και αφορμήθηκε από την διάθεση των συντελεστών του ζακυνθινού αυτού ηλεκτρονικού ιστότοπου για μια μικρή έστω συμβολή στo έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής και μάλιστα του δραστήριου Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννου, του Ζακυνθίου. Ο Ορθόδοξος Επίσκοπος της μεγάλης και φτωχής αυτής αφρικανικής χώρας επωμίσθηκε από τον Οκτώβριο του 2010 τον ευαγγελισμό εις Χριστόν των Μοζαμβικανών, υπό το πατρικό βλέμμα του προεστώτος του δευτερόθρονου Ορθοδόξου Πατριαρχείου, Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄.

E-mail ιστότοπου: orthomoz@gmail.com / Επικοινωνία με την Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης: naosgr@gmail.com

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ "ΑΛΗΘΩΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗΣ (13.4.2013)

3.2.12

Μαθήματα γνωριμίας με τον Ελληνικό Πολιτισμό στο Σχολείο μας
Φίλοι μου, Καλημέρα!

Σάς γράφω πάντα από το θερμό Μαπούτο! Σήμερα θα ασχοληθούμε με το  Ελληνορθόδοξο Σχολείο, το οποίο στεγάζεται στην αυλή του Επισκοπείου της Μοζαμβίκης και μάς επιφυλάσσει κάθε μέρα πολύ ευχάριστες εκπλήξεις!

Εκτός από τα μαθήματα απόδοσης βυζαντινών ύμνων, στο πλαίσιο της προσέγγισης του Ελληνικού Πολιτισμού, όπως απαρχής οραματίζεται ο οικείος Επίσκοπος κ. Ιωάννης, έχει δημιουργηθεί μια μικρή συντροφιά Ρωσίδων, οι οποίες επιθυμούν να γνωρίσουν την γλώσσα μας, με απώτερο σκοπό, αποκτώντας κάποιες πρώτες γνώσεις ελληνικής γλώσσας, να συμμετάσχουν στην θεία Λειτουργία ως ψάλτριες. Το θέλουν πολύ αυτό και ανυπομονούν να προχωρήσουν όσο γίνεται περισσότερο και γρηγορότερα, προτείνοντας μάλιστα να μάθουν αρχαία ελληνικά, για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο πρωτότυπο των ύμνων.

Αξίζει να αναφερθούμε στην μικρή Αναστασία, η οποία δεν έχει πάει ακόμη στο σχολείο, αλλά μαθαίνει πολύ εύκολα τα ελληνικά! Αλλά και στην φιλοτιμία της κ. Μάρως Σπανούδη, η οποία δίνει κυριολεκτικά τον εαυτό της στις μικρές - φιλικές αυτές συντροφιές πρόσβασης των ξένων στον Ελληνικό Πολιτισμό.

Επιτρέψατέ μου κάτι προσωπικό: Αισθάνομαι συγκινημένος ότι, με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού στο Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου στο μάθημα της Υμνολογίας, μού δίδεται αυτό τον καιρό η ευκαιρία να διδάξω ύμνους (απλή ερμηνεία και μουσική απόδοση) στους ενήλικες και τα παιδάκια της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας, οι οποίοι -ολίγοι, αλλά εκλεκτοί- διψούν για τα ημέτερα ακούσματα, με πολύ σεβασμό και διάθεση μάθησης!

Χαιρετίσματα από Μαπούτο!
π. Π. Καποδίστριας
* Οι δύο πρώτες φωτογραφίες είναι από το χθεσινό και οι δύο τελευταίες από το σημερινό μάθημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: