Ο ιστότοπος, όπου βρίσκεσθε, αποτελεί παράρτημα του e-περιοδικού Νυχθημερόν της Ζακύνθου και αφορμήθηκε από την διάθεση των συντελεστών του ζακυνθινού αυτού ηλεκτρονικού ιστότοπου για μια μικρή έστω συμβολή στo έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής και μάλιστα του δραστήριου Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννου, του Ζακυνθίου. Ο Ορθόδοξος Επίσκοπος της μεγάλης και φτωχής αυτής αφρικανικής χώρας επωμίσθηκε από τον Οκτώβριο του 2010 τον ευαγγελισμό εις Χριστόν των Μοζαμβικανών, υπό το πατρικό βλέμμα του προεστώτος του δευτερόθρονου Ορθοδόξου Πατριαρχείου, Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄.

E-mail ιστότοπου: orthomoz@gmail.com / Επικοινωνία με την Ιερά Επισκοπή Μοζαμβίκης: naosgr@gmail.com

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ "ΑΛΗΘΩΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗΣ (13.4.2013)

21.12.13

Συνάντηση εν Αθήναις του Συλλόγου "Φίλοι της Επισκοπής Μοζαμβίκης" [φωτογραφίες και video]













Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, που διοργάνωσε ο σύλλογος «Φίλοι Επισκοπής Μοζαμβίκης», την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου στις 18.00 στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα. Η εκδήλωση με θέμα «Ιεραποστολή και Χριστούγεννα» πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της παρουσίας του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη στην Αθήνα με στόχο την προβολή του ιεραποστολικού έργου στην Ορθόδοξη Επισκοπή Μοζαμβίκης.

Αρχικά μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Λάζαρος Καγεώργης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και  μίλησε για τους «Φίλους της Επισκοπής Μοζαμβίκης».  Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κ. Νάγια Μήλιου, ιδρυτικό μέλος του συλλόγου, η οποία αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Επισκόπου Μοζαμβίκης, εξ αφορμής της προ 20ετίας χειροτονίας του και της προσφοράς του στην ιεραποστολή. 

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν και άνθρωποι του πολιτικού χώρου, οι οποίοι με την σειρά τους εξήραν την όλη προσπάθεια που γίνεται στην Επισκοπή Μοζαμβίκης και εξέφρασαν την επιθυμία τους να στηρίξουν με κάθε μέσο τον κ. Ιωάννη στο δύσκολο έργο του.

Κατά σειράν μίλησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης,  κ. Άκης Γεροντόπουλος, ο πρόεδρος της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της Βουλής βουλευτής κ. Αναστάσιος Νεράντζης, ο πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας των Κοινοβουλίων Ελλάδος – Μοζαμβίκης βουλευτής κ. Δημήτριος Στρατούλης και ο σύμβουλος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) στη Ρωσία κ. Valery Alexeev.

Εν συνεχεία στο βήμα ανέβηκε ο π. Σπυρίδων Τσιμούρης, εκπαιδευτικός και ιερέας της Μητρόπολης Πειραιώς, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία κατά τις επισκέψεις του στην Επισκοπή και στον αθόρυβο τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται το ιεραποστολικό έργο στη μικρή, μα δυναμική κοινότητα της Μοζαμβίκης.

Το κεντρικό θέμα «Ιεραποστολή και Χριστούγεννα» ανέπτυξε στη συνέχεια ο θεολόγος καθηγητής κ. Στυλιανός Αραβαντινός, υπογραμμίζοντας την σύνδεση που υπάρχει στους δύο όρους.

Έπειτα ο λόγο δόθηκε στον κ. Ιωάννη. Κατ’ αρχήν συνεχάρη τον σύλλογο για την όμορφη πρωτοβουλία του και ακολούθως με λίγα λόγια παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στη Μοζαμβίκη, τις δράσεις της Επισκοπής  ενώ τόνισε ότι «τα Χριστούγεννα στην Επισκοπή Μοζαμβίκης τα ζούμε ως συνεχή εμπειρία αφού κάθε φορά που ένα νέο μέλος έρχεται στην Εκκλησία είναι γεννιέται ένας Χριστός».  Παράλληλα αναφέρθηκε στις εμπειρίες του από την ιεραποστολή, τα πρώτα του Χριστούγεννα στη Μοζαμβίκη με την κ. Μαρία Κασιμάτη, επίτιμο μέλος της ελληνικής παροικίας στη Μοζαμβίκη, την οποία και  παρακάλεσε να λάβει τον λόγο.  Η συγκίνηση για όλους ήταν μεγάλη.

Παράλληλα ο Επίσκοπος αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεοδώρου Β΄ στη Μοζαμβίκη την περίοδο 14-18/2/2014, προκειμένου να εγκαινιαστεί ο καθεδρικός ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μαπούτο, το ιεραποστολικό - πνευματικό κέντρο που κτίζεται δίπλα στο ναό καθώς και να ευλογηθεί η έναρξη λειτουργίας του ιεραποστολικού κέντρου στην Μπέιρα.

Τέλος, ευχαρίστησε τον σύλλογο για την όμορφη εκδήλωση, το Γ.Ε.Σ., τη Δ/νση Θρησκευτικού του Γ.Ε.Ε.Θ.Α και τη διοίκηση της Λ.Α.Ε.Δ. για την φιλοξενία καθώς και όλους τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους στην συνάντηση.


1 σχόλιο:

sibilla είπε...

Το βίντεο από Εκδήλωση στήριξης από τον Σύλλογο "Φίλοι Επισκοπής Μοζαμβίκης"

http://www.youtube.com/watch?v=n4rINwzFLCY