Συνάντηση με την Α.Θ.Μ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρο Β' είχε ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης στις 19/12/2013 στην Αθήνα, στην οποία τον ενημέρωσε για το επιτελούμενο έργο στην Επισκοπή Μοζαμβίκης.
Επίσης, συζήτησαν για την επικείμενη επίσκεψη του Μακαριωτάτου τον Φεβρουάριο του 2014 στην Εκκλησία της Μοζαμβίκης προκειμένου να εγκαινιάσει τον ορθόδοξο καθεδρικό ναό των Ταξιαρχών στο Μαπούτο και το υπό ανέγερση πνευματικό – ιεραποστολικό κέντρο καθώς και να ευλογήσει την έναρξη λειτουργίας του ιεραποστολικού κέντρου στην Μπέιρα.
Ακόμα, χωρίς να ξεχνά τη διακονία του στη Μοζαμβίκη την περίοδο που ήταν Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε, ο Μακαριώτατος ζήτησε από τον κ. Ιωάννη να μεταφέρει τις θερμές του πατρικές ευχές στα μέλη της ορθόδοξης κοινότητας της Επισκοπής για το άγιο δωδεκαήμερο.
Παράλληλα, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Υφυπουργού Εξωτερικών, ο κ. Ιωάννης συναντήθηκε στις 20/12/2013 στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Άκη Γεροντόπουλο. Παρών ήταν και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Σίμος Κεδίκογλου.
Ο Επίσκοπος Ιωάννης παρέδωσε στους κυρίους Υπουργούς ενημερωτικό φάκελο (ο οποίος μεταξύ άλλων περιείχε το ψήφισμα της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού και το ψήφισμα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας), σχετικά με τις προσπάθειες που έχουν γίνει ως τώρα για την επιστροφή του υπό κατοχή από την κυβέρνηση Μοζαμβίκης ελληνορθόδοξου ιστορικού κτηρίου “Αθήναιον”, το οποίο μάλιστα είχε ζητήσει να επιστραφεί στην ελληνορθόδοξη εκκλησία των Ταξιαρχών του Μαπούτο με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Μοζαμβίκης ο ίδιος ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, κ.κ. Θεόδωρος Β', όπως ακριβώς έχει γίνει και με τις θρησκευτικές κοινότητες, των Ρωμαιοκαθολικών, των Μουσουλμάνων, της Εβραϊκής συναγωγής κ.ά.
Επίσης, ο κ. Ιωάννης γνωρίζοντας αφενός μεν την ιδιαίτερη αγωνία και το ενδιαφέρον τους για θέματα εθνικής σημασίας του αποδήμου ελληνισμού και της Εκκλησίας γενικότερα, αφετέρου την ευαισθησία τους για τα ανθρώπινα δικαιωμάτα και τη θρησκευτική ελευθερία, παρακάλεσε θερμά τους κύριους Υπουργούς, να αναλάβουν δράση για την λυσιτελή έκβαση της υπόθεσης του ελληνικού αυτού πολιτιστικού μνημείου, θέτοντας το όλο ζήτημα στα αρμοδια όργανα της Ε.Ε, με την ευκαιρία της ανάληψης της Ελληνικής Προεδρίας από 1/1/2014.
Τόσο ο κ. Γεροντόπουλος, όσο και ο κ. Κεδίκογλου, δεσμεύτηκαν ότι θα ασχοληθούν προσωπικά από την πλευρά τους με το αίτημα της Επισκοπής Μοζαμβίκης και θα εργαστούν με κάθε πρόσφορο μέσο, ώστε πριν τη λήξη της Προεδρίας να υπάρχει θετική εξέλιξη, ενώ ο κ. Υφυπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι εν ανάγκη θα επισκεφθεί την Μοζαμβίκη για να συναντηθεί με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να δοθεί λύση.
Παρόμοια ενημερωτική συνάντηση για το ίδιο θέμα είχε και με την ευρωβουλευτή και πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Ρόδη Κράτσα, η οποία υποσχέθηκε ότι θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες απευθυνόμενη στα αρμόδια όργανα του Ε.Κ., δίνοντας παράλληλα σχετικές οδηγίες στον Επίσκοπο Ιωάννη για την επανάκτησή του κτηρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου